Пошук
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Все про корупцію та боротьбу з нею

ДОСТУП ДО ПРАВДИ

Урядовий контактний центр

Контакт-центр Дніпропетровської облдержадміністрації

Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів суб`єктів владних повноважень

Вся Україна - жителі

Календар
«  Декабрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Інші сайти
  • Юридичний портал Томаківщини
  • Художник Боровик Микола
  • Викривач корупції
  • Сайт Храма Архангела Михаила в Ракитном
  • Статистика

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

    Томаковка 
    Главная » 2014 » Декабрь » 9 » 9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією
    12:55
    9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

    Міжнародний день боротьби з корупцією — відзначається щорічно 9 грудня, згідно з рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй (далі - ООН).

    Ця подія є приводом звернути увагу всієї світової спільноти на необхідність відмови від корумпованості багатьох державних структур, яка завдає непоправної шкоди всьому національному й світовому добробуту.

    Законом України від 18 жовтня 2006 року №251-V "Про ратифікацію Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції" Конвенцію  Організації  Об'єднаних Націй  проти корупції, підписану від імені України 11 грудня 2003 року в м. Меріда (Мексиканські Сполучені Штати) було ратифіковано (надано згоду Верховної Ради України на обов'язковість цього міжнародного документа, який з моменту затвердження набирає юридичну силу та становить частину національного законодавства). Конвенція набрала чинності для України 01.01.2010.

    За результатами нового Індексу сприйняття корупції 2014 від Transparency International Україна так і не подолала межу «корупційної ганьби» (ПРЕС-РЕЛІЗ від 03.12.2014). Отримавши лише один додатковий бал, в порівнянні з 2013 роком, Україна залишається розміщуватись на одному щаблі з Угандою та Коморськими островами як одна з найбільш корумпованих країн світу.

    26 балів зі 100 можливих і 142 місце зі 175 позицій – такі показники України в цьогорічному Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) від Transparency International.

    Довідково: Індекс сприйняття корупції базується на незалежних опитуваннях, в яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, в тому числі Світового банку, Freedom House, World Economic Forum, Азійського та Африканського банків розвитку. Індекс є оцінкою від 0 (найвищий рівень корупції) до 100 (відсутність корупції).  Повне дослідження доступне за посиланнями: www.ti-ukraine.org  або www.transparency.org.

    Для того, аби в Україні відбулися реальні антикорупційні зміни, Тransparency International Україна закликала Уряд, парламент та Президента України зробити п’ять негайних кроків:

    1. Належним чином запустити роботу нових антикорупційних органів, ухваливши правки до антикорупційних законів та передбачивши необхідні ресурси на створення інституцій та добір кваліфікованих кадрів.

    2. Невідкладно ухвалити розроблене експертами законодавство про повну прозорість фінансів політичних партій та виборчих кампаній.

    3. На основі прийнятої Антикорупційної стратегії України розробити деталізований план дій Уряду у сфері протидії корупції, до виконання якого залучити широку громадськість та медіа.

    4. Забезпечити реальне розкриття даних державних реєстрів, передусім, реєстру нерухомості та земельного кадастру.

    5. Розпочати регулярні перевірки публічних службовців на доброчесність, в тому числі через співставлення їх стилю життя із задекларованими майном і статками.

    Але одним із найважливіших факторів для успішного подолання корупції в Україні, є особистий приклад та воля окремого громадянина - в особистому та професійному житті не давати і не брати хабарів. "Давайте відмовимося платити сантехніку чи лікарю, викладачу чи чиновнику. Побачите - ніщо так не піднімає настрій, як розгублене обличчя корупціонера, якому відмовили. А яке ж свято без подарунка? Зеконом на хабарах - купи собі подарунок!», - радив президент Творчого об'єднання "ТОРО" (контактної групи в Україні Transparency International) Олексій Хмара.

    Сьогодні на території України проводиться національний Рух «Ні хабарництву! Я не беру і не даю хабарів», баченням якого є максимальне подолання явища хабарництва в Україні через особистий приклад окремого громадянина. Мета Руху: залучити максимальну кількість українців, які в особистому та професійному житті не дають і не беруть хабарів, для зменшення рівня сприйняття корупції та хабарництва в Україні.

    Довідково: долучитися до цього Руху можна підписавши Декларацію «Безхабарності», яку можна скачати на сайті Руху за адресою http://nihabarnyctvu.org.ua.

    Для подолання корупції в структурних підрозділах Державної реєстраційної cлужби України (в тому числі й в Реєстраційній службі Томаківського районного управління юстиції Дніпропетровської області) функціонує лінія для повідомлень про випадки корупції в органах Служби, на яку громадяни телефоном або електронною поштою можуть повідомляти про випадки корупційних проявів з боку працівників реєстраційних служб, зокрема, нечистих на руку державних реєстраторів (Електронна адреса: linedoviru@drsu.gov.ua. Поштова адреса: вул. Марини Раскової, 15, м. Київ, 02660. Телефон: (044) 233-65-12). До протидії корупції залучено Громадську Раду при Державній реєстраційній cлужбі України.

    За номером 0-800-501-482 громадяни можуть звернутися до Служби безпеки України в разі наявності інформації щодо корупційних дій з боку державних службовців.

    Міністерство юстиції України відкрило пряму телефонну лінію для повідомлень про факти корупції в органах юстиції - (044) 279-82-55.

    «Телефон довіри» Головного управління юстиції у Дніпропетровській області щодо вчинення корупційних правопорушень (Відділ кадрової роботи та державної служби) (056) 371-32-64.

    Також повідомити особисто начальника Реєстраційної служби Томаківського районного управління юстиції Дніпропетровської області Павленко В.С. про факти корупції серед підлеглих у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; державної реєстрації актів цивільного стану; легалізації громадських формувань можна за наступною електронною поштовою адресою v.pavlenko@tm.dp.drsu.gov.ua; за телефоном 05668-3-11-80 або особисто звернувшись на особистий прийом.

    Особисто взяти участь у боротьбі та протидії корупції, кожен громадянин може зробивши такі активні дії, як: ознайомитися з новим антикорупційним законодавством, який дає багато інструментів для боротьби з "хабарниками"; активно повідомляти про факти "хабарництва"; запитувати всю необхідну інформацію про фінансування різноманітних проектів з бюджетів та реалізацію державних коштів; відстежувати спосіб життя чиновників відповідно до їх декларацій (вони будуть у відкритому доступі); повідомляти про будь-яку невідповідність зарплаті чиновника та стилю його життя; і, звичайно, самим потрібно перестати давати і брати хабарі.

    Ось такі, нескладні інструменти наявні сьогодні для громадян, і якщо ними озброїтися то обов’язково переможемо нашого спільного ворога та побудуємо нову доброчесну Україну!


    Рекомендовать:
    Просмотров: 387 | Теги: