Пошук
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Все про корупцію та боротьбу з нею

ДОСТУП ДО ПРАВДИ

Урядовий контактний центр

Контакт-центр Дніпропетровської облдержадміністрації

Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів суб`єктів владних повноважень

Вся Україна - жителі

Календар
«  Май 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Інші сайти
  • Юридичний портал Томаківщини
  • Художник Боровик Микола
  • Викривач корупції
  • Сайт Храма Архангела Михаила в Ракитном
  • Статистика

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

    Томаковка 
    Главная » 2015 » Май » 20 » Оренда землі – спрощено процедуру реєстрації
    14:50
    Оренда землі – спрощено процедуру реєстрації

    Законами України від 05 березня 2015 року №247-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» (далі – Закон №247-VIII) та від 12 лютого 2015 року №191-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)" (далі - Закон №191-VIII), спрощено процедуру державної реєстрації права оренди земельних ділянок.

    1. Відповідно до Закону №247-VIII нотаріусу надано можливість проводити державну реєстрацію:

    речових прав, похідних від права власності, на земельні ділянки сільськогосподарського призначення незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право;

    права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яке виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року, одночасно з державною реєстрацією похідного від нього речового права на таку земельну ділянку.

    Крім того, Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (далі – Закон) доповнено статтею 4², яка визначає особливості державної реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, право власності на які виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року.

    Частиною першою статті 4² Закону встановлено норму щодо одночасності державної реєстрації похідного речового права та права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яке виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року (крім випадків, коли право власності на таку земельну ділянку вже зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно), на підставі заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, поданої власником чи набувачем відповідного похідного права або уповноваженою ними особою, з урахуванням положень статті 16 Закону.

    2. Відповідно до Закону №191-VIII, з 05 квітня 2015 року земельні ділянки особистого селянського господарства можуть використовуватися для ведення особистого селянського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства. При цьому земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юридичним особам України і використовуватися ними для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок.

    Строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства відтепер не може бути меншим як 7 років.

    Істотними умовами договору оренди землі є: об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

    Об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

    3. Законом України від 09 квітня 2015 року №319-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних" внесено зміни до статті 29 Закону, відповідно до якої з 01 травня 2015 року від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію права оренди земельної ділянки звільняються фізичні та юридичні особи під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані до проведення державної реєстрації прав у порядку, визначеному Законом.

    4. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року №190 "Про надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у скорочені строки", з 22 червня 2015 року державна реєстрація права оренди земельної ділянки може бути проведена у скорочені строки - за три робочі дні. При цьому плата стягується подвійному розмірі адміністративного збору (тобто, за терміновість, до 73,08 грн. необхідно доплатити ще 73,08 грн.).

    5. Наказом Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області від 21.04.2015 №178/7 "Про визначення структурних підрозділів районних, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції Дніпропетровської області, державні реєстратори яких проводитимуть державну реєстрацію прав на землі сільськогосподарського призначення в межах області" (далі - Наказ) вдосконалено принцип екстериторіальності щодо реєстрації прав на землі сільськогосподарського призначення.

    Так, Наказом встановлено, що державна реєстрація прав на землі сільськогосподарського призначення проводиться державними реєстраторами прав на нерухоме майно районних, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції Дніпропетровської області за місцем розташування земельної ділянки, а також державними реєстраторами прав на нерухоме майно інших районних, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції Дніпропетровської області, які діють у межах Дніпропетровської області.


    Рекомендовать:
    Просмотров: 404 | Теги: