Пошук
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Все про корупцію та боротьбу з нею

ДОСТУП ДО ПРАВДИ

Урядовий контактний центр

Контакт-центр Дніпропетровської облдержадміністрації

Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів суб`єктів владних повноважень

Вся Україна - жителі

Календар
«  Апрель 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Інші сайти
  • Юридичний портал Томаківщини
  • Художник Боровик Микола
  • Викривач корупції
  • Сайт Храма Архангела Михаила в Ракитном
  • Статистика

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

    Томаковка 
    Главная » 2015 » Апрель » 10 » Про обмеження прокурором Томаківського району Дніпропетровської області Височин О.О. свободи доступу до публічної інформації
    16:24
    Про обмеження прокурором Томаківського району Дніпропетровської області Височин О.О. свободи доступу до публічної інформації

    На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон), які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, Громадською організацією «Правозахисна варта Томаківщини» (далі - Громадська організація) було направлено на електронну адресу Прокуратури Томаківського району Дніпропетровської області (tomakivskyi_rn@prokuratura.dp.ua) наступні запити щодо надання інформації (документів):

    1. 19.03.2015 про результати реагування на повідомлення про злочини, викладені журналістами та громадськістю в засобах масової інформації протягом лютого-березня 2015 року, стосовно порушень чинного законодавства начальником КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА "ТОМАКІВСЬКЕ БЮРО ТЕХНІЧНОЇ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ" ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ" СУШКО Г.В.: відео, яке завантажено для публічного доступу за посиланнями - https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z0LdJW9Evk0, https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Gakq8i8WMOI, https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ss4U-b093Ec. У разі відсутності реагування, громадськість прохала повідомити про їх причини.

    24.03.2015 Громадській організації було надано неправомірну відмову у наданні інформації, у якій зазначено, що інформація про результати перевірки проведеної прокуратурою Томаківського району за вищевказаними фактами та стосовно виду заходів реагування, в тому числі адміністративного чи кримінального характеру, не може бути надана Громадській організації безпосередньо прокуратурою Томаківського району з вищезазначених підстав.

    Дана відмова у надані Громадській організації запитуваної інформації є неправомірною та прямим порушенням:

    - Закону, який зокрема зобов'язав всіх розпорядників інформації, передбачених статтею 13 Закону, надавати та оприлюднювати публічну інформацію - відображену та задокументовану будь-якими  засобами  та  на будь-яких носіях інформацію,  що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації;

    - положень статті 34 Конституції України стосовно свободи  інформації;

    - статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних  свобод  1950  року;

    - статті 19 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

    2. 05.04.2015 про надання декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік Височина О.О.

    09.04.2015 Громадській організації було надано неправомірну відмову та роз’яснення, в якому зазначено, що декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік прокурора Томаківського району Височина О.О. оприлюднено на офіційному сайті Генеральної прокуратури України, з яким Громадська організація має можливість безперешкодно ознайомитись в мережі інтернет за адресою, зазначеною у роз’ясненні.

    Тобто Прокурор Томаківського району Височин О.О. прямо зазначив Громадській організації про перешкоду в отриманні декларації (це його неправомірна відмова згідно частини 2 статті 22 Закону), та як її оминути (знайти веб-сайт Генеральної прокуратури України в мережі інтернет за вказаним у роз’ясненні посиланням), чим прямо порушено норми частини 2 статті 22 Закону та положення нормативно-правових актів, які перелічено у пункті 1 цього звернення.

    3. 05.04.2015 про надання інформації про кількість кримінальних/адміністративних справ, порушених стосовно працівників Комунального підприємства «Томаківське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради» за 2014 рік та І квартал 2015 року.

    09.04.2015 Громадській організації було надано неправомірну відмову та роз’яснення, в якому зазначено, що чинні Кримінальний процесуальний кодекс України та Кодекс України про адміністративні правопорушення не містять термінів «порушення кримінальної/адміністративної справи» на які Громадська організація посилалася у вищезазначеному інформаційному запиті, у зв’язку з чим, підстав для надання нам непередбаченої чинним законодавством інформації, - не вбачається.

    Хоча звернувшись із аналогічним запитом 25.03.2015 до Прокуратури Дніпропетровської області, останньою було надано запитувану інформацію 30.03.2015.

    Громадська організація звернулася до Прокурора Дніпропетровської області Матвійчук В.В. та заступника Генерального прокурора України Сакварелідзе Д.Г. зі скаргою щодо обмеження прокурором Томаківського району Дніпропетровської області Височин О.О. свободи доступу до публічної інформації та інформації що становить суспільний інтерес. Громадська організація попрохала здійснити позапланову перевірку Прокуратури Томаківського району Дніпропетровської області стосовно викладених фактів, які призвели до порушення принципів плюралістичної демократії, верховенства права, прав людини і основних свобод, та притягнути винних у зазначеному порушенні осіб Прокуратури Томаківського району Дніпропетровської області до відповідальності.

    Про результати реагування, читайте в наступних статтях.


    Рекомендовать:
    Просмотров: 576 | Теги: