Пошук
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Все про корупцію та боротьбу з нею

ДОСТУП ДО ПРАВДИ

Урядовий контактний центр

Контакт-центр Дніпропетровської облдержадміністрації

Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів суб`єктів владних повноважень

Вся Україна - жителі

Календар
«  Сентябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Інші сайти
  • Юридичний портал Томаківщини
  • Художник Боровик Микола
  • Викривач корупції
  • Сайт Храма Архангела Михаила в Ракитном
  • Статистика

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

    Томаковка 
    Главная » 2014 » Сентябрь » 15 » Роль публічної звітності в діяльності громадських об’єднань
    17:32
    Роль публічної звітності в діяльності громадських об’єднань

    Громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Громадське об'єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка. Громадська організація - це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи. Громадська спілка - це громадське об'єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи. Громадське об'єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

    Обмеження утворення та діяльності громадських об'єднань встановлюються статтями 36-37 Конституції України та статтею 4 Закону України «Про громадські об'єднання».

    Громадські об'єднання утворюються і діють на принципах добровільності, самоврядності, вільного вибору території діяльності, рівності перед законом, відсутності майнового інтересу їх членів (учасників), прозорості, відкритості та публічності.

    Прозорість, відкритість передбачає право всіх членів (учасників) громадського об'єднання мати вільний доступ до інформації про його діяльність, у тому числі про прийняті громадським об'єднанням рішення та здійснені заходи, а також обов'язок громадського об'єднання забезпечувати такий доступ. Публічність означає, що громадські об'єднання інформують громадськість про свої мету (цілі) та діяльність.

    Загальновідомо, що діяльність будь-якого громадського об'єднання спрямована на досягнення конкретних цілей. А отже, члени громадського об'єднання зацікавлені, аби про діяльність їхнього громадського об'єднання знало якомога більше громадян.

    Яким чином поширювати інформацію про свою діяльність, вирішувати самим членам об'єднання. Це і розповсюдження через місцеві друковані засоби масової інформації; розміщення на стендах в приміщенні громадського об'єднання; опублікування на власних веб-сайтах, соціальних мережах, форумах.

    Статтею 21 Закону України «Про громадські об'єднання» визначено, що для здійснення своєї мети (цілей) громадське об'єднання має право вільно поширювати інформацію про свою діяльність, пропагувати свою мету (цілі).

    Публічний звіт громадського об'єднання - це документ, який повно і наочно представляє діяльність об'єднання за минулий період (квартал, рік, тощо). Він інформує клієнтів, співробітників, партнерів і суспільство в цілому про те, як громадське об'єднання реалізує цілі, закладені в її місії або стратегічних планах. Звіт базується на реальних фактах і виконує одночасно звітну, інформаційну, презентаційну функції –  у будь-якому поєднанні.

    У бізнес-спільноті практика створення і розповсюдження річних звітів існує вже давно і стала нормою ділового спілкування. Готовність розкривати інформацію про діяльність та фінанси об'єднання, вміння цю інформацію піднести є необхідними показниками справжнього професіоналізму, підтверджують серйозність і чесність об'єднання, допомагають збільшити рівень довіри як по відношенню до громадського об'єднання, так і в суспільстві в цілому.

    До того ж, реалії розвитку громадського сектору України свідчать про те, що організацій все більше, а донорської підтримки - все менше. Так чи інакше формуються конкурентні умови, де прозорість, чесність і сталість стають найважливішими чинниками життєздатності об'єднання.

    Публічний звіт є ефективним інструментом для підтвердження цих необхідних якостей. Це своєрідний «знак якості» для об'єднань, які поважають себе.

    Для чого ж громадському об'єднанню публічний звіт?

    Підготовка публічного звіту спрямована на цілі, що лежать зовні об'єднання. Якщо точніше - публічний звіт створюється, аби:

    - інформувати громадськість про внесок об'єднання у розвиток суспільства. Заснований на чесній інформації, публічний звіт веде до поліпшення репутації об'єднання, підвищує довіру до нього, що врешті приводить до покращення позиції об'єднання «на ринку»;

    - продемонструвати значущість і надійність об'єднання - клієнтам, колегам, владі, потенційним партнерам. Публічний звіт стає інструментом створення ділової репутації і залучення ресурсів (потенційні донори використовують його при оцінці діяльності об'єднання та проведенні порівняльного аналізу).

    Публічний звіт потрібен не лише громадськості, він потрібен, в першу чергу – громадському об'єднанню. Він допомагає керівництву та членам громадського об'єднання оцінити і осмислити власну діяльність. Зокрема, він дозволяє:

    - проаналізувати діяльність об'єднання за певний період, оцінити сильні та слабкі сторони, врахувати їх при плануванні подальшої роботи. Регулярне створення публічних звітів сприяє цілісному розумінню динаміки розвитку громадського об'єднання та перспектив його діяльності в громаді;

    - створити в об'єднанні систему збору інформації про його діяльність, клієнтів, членів, послуги, партнерів і т.д. Це особливо важливо для громадських об'єднань, що лише почали свою діяльність;

    - підвищити цінність громадського об'єднання в очах команди і волонтерів, які в процесі створення публічного звіту краще уявляють основні напрямки діяльності громадського об'єднання, його витрати і доходи, а значить, можуть сформулювати конструктивні пропозиції щодо оптимізації діяльності. Крім того, коли видно результат роботи, підвищується мотивація тих, хто працює в громадському об'єднанні («мовляв, не даремно я саме тут», «тут є і мій особистий внесок»).

    Навіть якщо Ваше об'єднання з'явилося зовсім недавно і в ньому працює всього три людини, стимулюйте Ваше оточення ставитися до Вас серйозно і з повагою. Наприклад, публічно відзвітуйте за виконану роботу.

    Кому може бути цікавий публічний звіт громадського об'єднання?

    Цільовими групами громадського об'єднання при створенні публічного звіту можуть бути: працівники, волонтери та члени громадського об'єднання; засновники і члени правління, ради (чи іншого керівного органу громадського об'єднання); державні органи та установи; дослідники (експерти-науковці); партнери (дійсні і майбутні); інші громадські об'єднання; засоби масової інформації; широка громадськість.

    Отже, публічна звітність громадського об'єднання спрямована перш за все на те, щоб продемонструвати перед суспільством відповідність своєї діяльності власній статутній меті та завданням, оприлюднити результати цієї діяльності, прозоро розкрити позитивні й негативні аспекти своєї діяльності, довести що її існування є невипадковим серед інших громадських формувань.


    Рекомендовать:
    Просмотров: 396 | Теги: