Пошук
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Все про корупцію та боротьбу з нею

ДОСТУП ДО ПРАВДИ

Урядовий контактний центр

Контакт-центр Дніпропетровської облдержадміністрації

Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів суб`єктів владних повноважень

Вся Україна - жителі

Календар
«  Май 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Інші сайти
  • Юридичний портал Томаківщини
  • Художник Боровик Микола
  • Викривач корупції
  • Сайт Храма Архангела Михаила в Ракитном
  • Статистика

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

    Томаковка 
    Главная » 2014 » Май » 21 » Щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року
    11:40
    Щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року

    13 травня 2014 року Верховною Радою України прийнято постанову №1256-VII "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року", якою прийнято за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року (реєстр. №2193а), поданий народним депутатом України Апостолом М.В.

    Законопроект розроблено з метою захисту інтересів осіб, які до 2013 року розпочали процедуру отримання земельних ділянок у власність чи користування із земель державної та комунальної власності, але враховуючи законодавчі зміни, які відбулись у минулому році, не встигли довести цю процедуру до кінця.

    Законопроект передбачає внесення змін до Розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України та Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державний земельний кадастр», які створюють можливість формування і державної реєстрації земельних ділянок на підставі технічних документацій із землеустрою, щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки, право користування земельними ділянками, розроблених на підставі рішень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування до 2013 року.

    Також, у зв’язку із змінами, проектом встановлено вимогу Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, а також забезпечити перегляд і приведення відповідними центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Так, 1 січня 2013 року набрала чинності нова стаття 79-1 Земельного кодексу України. Цією статтею було визначено виключний перелік документації із землеустрою, на підставі якої здійснюється формування земельних ділянок. Такою документацією визначаються: - проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки; - технічна документація із землеустрою щодо поділу і об’єднання земельних ділянок; - проект землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів.

    Необхідно відмітити, що до 2013 року переважна більшість земельних ділянок в процесі здійснення їх безоплатної приватизації громадянами України формувалась на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки.

    Значна частина вказаної документації із землеустрою була розроблена до 2013 року на замовлення і за кошти громадян. Але рішення про передачу їм земельних ділянок у власність органи влади не встигли прийняти до вказаного терміну. Сьогодні ці громадяни вимушені для реалізації свого права на отримання земельної ділянки у власність замовляти проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки, які, по-перше, є значно дорожчою документацією, а, по-друге, мають складний порядок погодження. За попередніми підрахунками загальна кількість таких громадян становить десятки тисяч.

    Для забезпечення прав цих громадян буде доцільно дозволити передавати їм земельні ділянки на підставі вже розробленої технічної документації.


     


    Рекомендовать:
    Просмотров: 393 | Теги: