Пошук
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Все про корупцію та боротьбу з нею

ДОСТУП ДО ПРАВДИ

Урядовий контактний центр

Контакт-центр Дніпропетровської облдержадміністрації

Єдина база даних електронних адрес, номерів факсів суб`єктів владних повноважень

Вся Україна - жителі

Календар
«  Август 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Інші сайти
  • Юридичний портал Томаківщини
  • Художник Боровик Микола
  • Викривач корупції
  • Сайт Храма Архангела Михаила в Ракитном
  • Статистика

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

    Томаковка 
    Главная » 2015 » Август » 4 » Викривачам корупції пропонують активізуватися, а державі – краще їх захищати
    18:51
    Викривачам корупції пропонують активізуватися, а державі – краще їх захищати

    В Україні стартувала інформаційно-правозахисна кампанія щодо захисту викривачів корупції «Вони б не мовчали». Її мета – змінити негативне ставлення до викривачів корупції, донести до українців, що викривати корупцію – це почесна й гідна справа. Кожен громадянин може протидіяти корупції, повідомляючи про неї. Проект ініціює міжнародна громадська організація Transparency International Україна  за підтримки Міністерства інформаційної політики, Біржі соціальної реклами та проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Партнерами інформаційної кампанії є рекламні агенції HAVAS Worldwide Ukraine, Cheil Ukraine, а також мережа кінотеатрів «Мультиплекс». 

    Кампанія розпочалася з розміщення білбордів із зображенням українських грошей з портретами Тараса Шевченка, Лесі Українки та Григорія Сковороди. Роти видатних українців символічно закриті гумками для грошей, адже вони змушені бути учасниками корупційних процесів. Слоган кампанії – «Вони б не мовчали». Таким чином, апелюючи до національних авторитетів українцям нагадують, що корупція це ганебне явище та злочин, мовчати про який – значить його підтримувати.

    Сотні білбордів та сітілайтів із відомими письменниками пропонують дізнатися про права викривачів на сайті anticorruption.in.ua. На цьому сайті вже працює інтерактивний розділ, в якому кожен користувач може повідомити про випадки корупції, надати документи, що їх підтверджують. Розслідування по фактам корупції будуть проходити під пильною увагою з боку ТІ Україна і найголосніші кейси будуть оприлюднені для медіа.

    «Систему можуть змінити лише успішні прецеденти, саме їх ми прагнемо створити у результаті кампанії  «Вони б не мовчали», - повідомила Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації ТІ Україна. – Ця інформаційно-правозахисна кампанія повинна не лише змінювати менталітет населення, яке досі вважає корупцію зручним соціальним явищем, але й навчити бюрократичну машину визнавати свої помилки, захищати викривачів та виконувати закон. Ми дуже вдячні нашим партнерам, які долучилися до проекту і продемонстрували активну громадянську позицію. Хоча наразі більшість реформ буксує - небайдужість та ентузіазм, які народилися під час Революції Гідності, ще залишилися у суспільстві і можуть його потрохи змінювати».

    Інформаційну підтримку соціальній кампанії надало Мінінформполітики: «Міністерство інформаційної політики вирішило підтримати цей проект, оскільки він спрямований на те, щоб робота владних інститутів ставала дедалі прозорішою, а посадові особи – відповідали за свої вчинки. Відкрита влада - один з наших пріоритетів. Протягом липня-серпня у дев’ятнадцяти регіонах України буде розміщено 180 білбордів і 400 сітілайтів «Вони б не мовчали». Сподіваюся, цей проект допоможе поламати корупційні схеми, які напрацьовувалися роками», - заявив заступник Міністра інформполітики Артем Біденко.

    Автор креативної ідеї, копірайтер рекламної агенції  Havas Worldwide Ukraine Артем Карелін вважає, що про корупцію, тиск, перевищення посадових повноважень слід говорити вголос.  «Хабарництво – це тихий злочин. Якщо про нього мовчати, воно продовжуватиме існувати. Тому мета проекту - надати розголосу порушенню законодавства в усіх куточках країни. Не повинно залишитися жодного населеного пункту, де б замовчували корупцію».

    На прес-конференції було представлено перших викривачів корупції. Один із них – суддя  Апеляційного суду Черкаської області Сергій Бондаренко. Ще півтора роки тому він заявив про тиск на себе з боку голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка по низці справ. Зокрема, у справі проти вчительки, яку олігархічна корпорація зажадала виселити з гуртожитку, від Бондаренка вимагали прийняти незаконне рішення на користь корпорації. Через небажання підкоритися, суддя піддається постійним утискам, його роботу систематично саботують. Утім, на сьогоднішній день Бондаренко домігся від Ради суддів України рішення про перевірку вказаних корупційних фактів. Окрім того, незалежна експертиза підтвердила, що диктофонний запис, на якому судді погрожує його керівник, є справжнім. За розслідуванням цієї справи стежать «Автомайдан» та Transparency International Україна.

     

     

    «В Україні назріла потреба роз’яснення суспільству і державним інституціям необхідності активно викривати корупцію. Щоб подолати побутове хабарництво, Україні слід використовувати позитивний досвід інших країн. У США, наприклад, викривач може отримати від держави 15-25% від вилучених коштів або штрафу як винагороду за небайдужість та зусилля. Робота держави з інформаторами корисна, адже з 1986 року завдяки повідомленням громадян про корупцію уряд Штатів зміг отримати у бюджет БІЛЬШЕ $35 мільярдів. У Південній Кореї в 2002-2013 роках у результаті розкриття 220 випадків, державі було повернуто $60,3 мільйонів, а $6,2 з них були виплачені інформаторам в якості винагороди», - навів приклад координатор програми, старший аналітик ТІ Україна Олександр Калітенко. На думку експерта, повідомляючи про випадки корупції правоохоронні органи та громадськість, розслідуючи й оприлюднюючи кричущі корупційні схеми, кожен громадянин може зробити свій посильний внесок у розвиток української економіки.

    Ініціатори інформаційної кампанії «Вони б не мовчали» вважають, що ставлення до викривачів в Україні має змінитися, а громадяни мають активніше повідомляти про корупцію. Для цього треба створити прецеденти захисту інформаторів згідно всіх норм законодавства. І тепер у громадян нарешті є доступні та безпечні інструменти для викриття корупції.

    Якщо ви зіткнулися з випадками корупції, хабарництвом, тиском на себе з боку чиновників, просимо вас не мовчати, а долучитися до кампанії і повідомити про злочин. Проект покликаний мобілізувати всіх, хто хоче домогтися справедливості та потребує захисту. Пам’ятайте: викривати корупцію не соромно.  Правда і закон – на вашому боці.

    Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

    р.т. +38 050 352 96 18

    e-mail: tymchenko@ti-ukraine.org

     

    Довідково: Transparency International Україна є Представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації  Transparency International, що має понад  90 національних представництв та працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: обмежити збільшення рівня корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності і доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше про діяльність організації можна  на сайті  www.ti-ukraine.org.

    http://ti-ukraine.org/news/oficial/5402.html


    Рекомендовать:
    Просмотров: 400 | Теги: